Napelemek megtérülése

A megtérülési idő számos tényezőtől függ:

  • műszaki részletektől (pl.: napelem típusa, minősége, inverter minősége);
  • üzemelés módjától (szigetüzemű, hálózatra kapcsolt üzemű);
  • épület területi elhelyezkedésétől, adottságaitól (pl.: napsütéses órák száma, dőlésszög);
  • finanszírozási konstrukciótól.

Amennyiben sikerül egy kedvező pályázati lehetőséget kihasználnunk, akkor a megépített napelemes rendszerünk akár 4-6 év alatt is megtermelheti a befektetett összeget.

Karbantartási, javítási, fenntartási költsége elenyésző, nem kell adót biztosítást és egyéb költségeket befizetni. Egyszer ruházunk be és egyre nagyobb a megtakarítás. Ha figyelembe vesszük, hogy az évek alatt halmozódó költségek több mint 75 %-át az energiaköltségek jelentik, könnyen kiszámítható mennyit lehet egy napelemes rendszerrel megtakarítani.

A döntés meghozatala előtt azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy a mono- vagy polikristályos cellákból felépített erőmű - hosszú élettartama miatt - mindenképpen megtermeli a beruházási költséget, majd további "évtizedeken" át termeli az energiát. A naperőművek esetén is igaz az az általános költség-elv, hogy az összteljesítmény növekedésével a fajlagos - egységnyi kW-ra vetített - beruházási összeg csökken.

Mindamellett hogy a megtérülés igen fontos tényező, a függetlenség érzése, vagy a környezeti károk csökkentése legalább ugyanolyan fontos szempont.

Lépjen kapcsolatba velünk!