Inverterek

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszer fontos eleme az inverter, ennek a segítségével lehet a napelemek által termelt egyenáramot átalakítani váltóárammá. A hálózati inverterek fő funkciói: a napelemek által termelt egyenáramot váltóárammá alakítja, a váltóáramot a villamos hálózat értékeihez szinkronizálja, védelmi funkciókat lát el, megjeleníti a termelt áram mennyiségét, monitoring rendszerrel kiegészítve számítógépen is követhető részletes információkat ad az áramtermelésről.

Inverter méretek

  • Családi házakat egyfázisú inverterekkel szoktak szerelni
  • A nagyobb rendszerekhez háromfázisú invertereket használnak (pl: mini erőművek)
  • Az erőműveket pedig akár középfeszültségre is kapcsolható inverterekkel működtetnek

Az inverterek méretezését a beépíteni kívánt napelemek összteljesítménye határozza meg.
Javasolt a kiépített rendszerhez méretezett invertert használni, mert bár az inverterek széles tartományban tudnak dolgozni, jó hatásfokot csak megfelelő méretezés mellett tudnak elérni.

Jó minőségű hálózati inverterek általában 2kW-nál indulnak. Ennél kisebb inverterek is léteznek, de általános szabályként elmondható, hogy minél kisebb az inverter, annál drágább az 1 Wattra jutó költsége.

Inverter technológiák

A manapság forgalomban lévő hálózati inverterek két fő technológiával épülnek: transzformátorral és transzformátor nélkül. A transzformátor nélküli inverterek általában magasabb hatásfokúak, újabb technológiának számítanak. Vékonyrétegű napelemekhez azonban általában csak korlátozottan használhatók.

Inverter élettartam

ÁLtalában 5 év garanciát vállalnak a gyártók az inverterekhez, a várható élettartamuk jellemzően 10-15 év. Ez azt is jelenti, hogy egy 25 éves élettartammal számolt napelemes rendszernél egyszer számolni kell az inverter cseréjével.

Lépjen kapcsolatba velünk!